Zomers schrijven

Het is zomer!
Overal bloeien klaprozen en kleuren vlinderstruiken wit en paars, het maakt me blij.
Er gebeuren echter ook dingen in de wereld, ook in ons land, waar ik niet vrolijk van word. Wat mij als tegenwicht enorm helpt is, naast buiten zijn en schrijven, genieten van allerlei vormen van kunst.

Zo bezocht ik vorige week in Amsterdam de expositie ‘Stitch!’ van Meta Struycken, waar je beeldschone mini-kledingstukken kunt bewonderen die zij maakte en bewerkte met allerlei ‘oude’ handwerktechnieken als borduren, quilten, appliqueren. Om ons te laten zien wat het maken, repareren en versieren van kleding voor prachtigs op kan leveren, waardoor het persoonlijker en waardevoller wordt. En ons zo te stimuleren om onze kleding langer te dragen en minder snel af te danken.
Geïnspireerd door deze beelden en boodschap schreven we tijdens de afgelopen Schrijftafel over herinneringen aan tijden waarin kleding nog kostbaar was – over oma’s die sjaals breiden en sokken stopten, over broekspijpen die verlengd werden met een strook vrolijke stof, over moeders die, tot onze vreugde of verdriet, kleding voor ons naaiden. Ook schreven we over onze eigen ervaringen met kleding kopen, maken, verstellen en over geliefde kledingstukken die we niet willen missen. Het luisteren naar elkaars verhalen riep veel herkenning en vrolijkheid op.
Voel je herinneringen en verhalen opborrelen? Zie verderop voor de schrijfopdracht.

*
Voor het eerst sinds jaren gaf ik deze maand de cursus Schrijf je Loopbaan weer live en dat was heerlijk om te doen! De meeste workshops en schrijfdagen bied ik sinds corona weer live aan, alleen deze nog niet. De tijd was er rijp voor: de tweedaagse cursus was snel volgeboekt met deelnemers uit hele land (Den Bosch, Sittard, Zwolle). Behalve van de twee schrijfdagen genoten zij ook van de omgeving en het ‘doorbrengen van tijd met zichzelf’, waardoor de cursus een soort mini-schrijfretraite werd. Deze mooie ervaring maakt dat ik de cursus weer vaker live zal aanbieden.
Dus: heb je zin om twee dagen in een kleine groep al schrijvend te onderzoeken wat jou voldoening en plezier geeft en welke kant je op wilt – omdat je niet meer blij ben met je werksituatie of omdat je je afvraagt hoe je na je pensionering je leven wilt invullen – dan ben je van harte welkom op 11 en 12 september. (En ken je iemand die dit goed kan gebruiken, stuur deze nieuwsbrief dan vooral door.)

*
Na de zomer staan er weer een aantal verdiepende Schrijfdagen op het programma:

24 oktober – de Schrijfdag Mijn moeder & ik – schrijven over de relatie met je moeder.

21 november – de Schrijfdag Zoeken naar Zin – schrijven over wat je leven betekenis geeft.

5 december – de Schrijfdag Vrolijk Verval – schrijven over wat ouder worden voor je betekent.

*
En uiteraard ben je van harte welkom aan de maandelijkse Schrijftafel in Schoorl of via Zoom.

Hartelijke groeten en fijne zomer,
Marianne


Schrijfopdracht – ‘Stitch’

Denk eens terug aan je jeugd. Hoe werd er in jouw gezin/omgeving met kleding omgegaan? Was er zelfgemaakte kleding, werd het versteld of doorgegeven? Kreeg je ook nieuwe kleding? En hoe ging en ga jij om met kleding? Is daar iets in veranderd door de jaren heen?

Zet een timer op 10 minuten en schrijf wat in je opkomt, alles is goed.

 


Poëzie in de Branding

Van half mei tot half juni kon je op het strand van Bergen aan Zee, tijdens het poëziefestijn ‘Poëzie in de Branding’ dertig gedichten lezen van dichters uit het hele land (en België) – dit jaar met als thema ‘onderstroom’. Er hing ook een gedicht van mij:

Soms zie je onverwacht
een glimp van wat zich
ver weg, op de bodem van
je diepste oceaan bevindt.
Tussen wier en grijze vis
een kleine witte octopus

 


Cursus Schrijf je Loopbaan (mini-schrijfretraite)

Ben je niet (meer) blij met het werk dat je doet en toe aan een wending? Of ben je (bijna) gestopt met betaald werken en wil je zicht krijgen op wat jou in deze nieuwe fase vreugde en betekenis geeft?
De compacte schrijfcursus Schrijf je Loopbaan is een fijne, lichte en creatieve manier om al schrijvend, in een kleine groep, je eigen wijsheid aan te boren en te onderzoeken hoe het met je gaat, wat je mist, waar je naar verlangt, wat je soms tegenhoudt en hoe je verder wilt. Om zo weer – een nieuwe – richting te vinden!
Op 11 en 12 september in Schoorl. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je Loopbaan – train de trainer
Speciaal voor coaches/begeleiders die het ‘schrijven met mensen’ in hun werkwijze willen integreren en mogelijk ook zelf de cursus willen geven, start op 2 oktober – via Zoom – de 3-daagse train-de-trainer Schrijf je Loopbaan.
Voorwaarde voor deelname is dat je de cursus Schrijf je Loopbaan hebt gevolgd, bij mij of bij één van de andere aanbieders.
Meer informatie en reacties van deelnemers vind je hier.


Wil je deze zomer in je eigen schrijfritme op een fijne (vakantie)plek onderzoeken wat jou plezier en voldoening geeft en welke richting je in wilt slaan, neem dan mijn boek Schrijf je Loopbaan mee in je bagage.
Je kunt het bij mij* bestellen, bij de boekhandel of online (prijs € 16,50).

*de laatste 3 weken van augustus ben ik in Zweden – bestellingen die dan binnenkomen zal ik in de eerste week van september verzenden

 


AGENDA

In de agenda vind je alle tot nu toe geplande schrijfactiviteiten op een rijtje