Veranderen van baan is niet altijd de oplossing. Maar wat dan wel? 5 Tips !

Veranderen van baan

Je  baan is niet altijd het probleem

Je hebt het niet – meer – naar je zin op je werk en wilt dat dit verandert. Wat doe je dan? Je gaat solliciteren of komt bij mij of een collega-loopbaancoach terecht om uit te zoeken welk werk wél bij je past. Soms blijkt dan dat een nieuwe baan helemaal niet de oplossing is omdat de dingen waar je last van hebt zich ook daar weer zullen voordoen. Wat er bijvoorbeeld aan de hand kan zijn:

  • Voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven is niet je sterkste punt. En hoe leuk je werk ook is, je loopt er steeds weer tegenaan dat je een veeleisende baas treft tegen wie je geen ‘nee’ durft te zeggen. Of de samenwerking met collega’s loopt spaak omdat je ergernissen opspaart en ze pas uit als je het helemaal ‘zat’ bent, met alle gevolgen van dien…
  • Je mag van jezelf geen fouten maken en alles moet helemaal goed zijn anders stelt het (jij) in jouw ogen niks voor. Deze eisen stel je niet alleen aan jezelf maar ook aan een ander. In je vorige baan ben je uitgevallen met burnoutklachten en deze doen zich ook nu weer voor.
  • Je bent opgevoed met het idee dat werk ‘niet leuk’ is of dat werk ‘vermoeiend’ is en dat ben je ook gaan geloven. En ondanks al je pogingen om leuk, energiegevend werk te vinden concludeer je steeds weer: “nee, leuk is het niet…”.
  • Doordat je werk-privé balans niet oké is wordt zelfs de leukste baan uiteindelijk te zwaar en een last.
  • Succesvol zijn in je werk betekent voor jou dat je de carrièreladder steeds verder moet beklimmen, dat je geld en aanzien moet verwerven. Ook als dat inhoudt dat je taken uitvoert en verantwoordelijkheden draagt die je geen plezier, maar vooral frustratie en stress bezorgen. En toch kies je hier steeds opnieuw voor, want een andere richting of een stapje terug doen staat voor jou gelijk aan mislukken.
  • De problemen in je privésituatie (bijvoorbeeld in de relatie met of zorg voor je partner, ouders of kinderen) draag je overal met je mee, dus ook in je werk. Helemaal gáán voor je leuke, nieuwe en veeleisende baan wordt hierdoor wel moeilijk…

Een nieuwe baan is soms een vlucht
En zo zijn er nog wel wat voorbeelden te bedenken. Een nieuwe baan is dan niet een oplossing maar vooral een vlucht. Want het gaat niet lekker op het werk, je voelt je niet begrepen, het slurpt energie en je krijgt weinig waardering. Weggaan lijkt de beste en makkelijkste oplossing. De eerste tijd gaat het nog wel goed in de nieuwe baan, totdat het ook daar weer gaat wringen en je weer even ver – of nog verder – van huis bent.

Wat je béter kunt doen als je je herkent in één van bovenstaande voorbeelden. 5 Tips:

  1. Vertrek niet te snel. Dat kan altijd nog.
  2. Onderken en werk aan het échte probleem. Ben je vaker om dezelfde reden ergens vertrokken? Loop je in de samenwerking vaker tegen dezelfde problemen aan? Zie je een patroon?
  3. Zorg voor ondersteuning en feedback, vraag dit ook aan de mensen om je heen.
  4. Bespreek als het even kan wat er aan de hand is op je werk: mensen begrijpen vaak meer dan je denkt. Vaak wordt hulp aangeboden of zelfs ‘ingehuurd’.
  5. Schrijf over wat je dwars zit, wat je moeilijk vindt, wat niet goed gaat. Kijk naar binnen, luister naar de gedachten die opkomen en schrijf ze op. Al schrijvend ga je in gesprek met jezelf, je ruimt je hoofd op en er ontstaat overzicht en inzicht.

Kortom, het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf, niet van jezelf en de situatie weg te lopen, maar de confrontatie juist aan te gaan.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanpakken van wat er speelt? Ik ga graag met je in gesprek om te verkennen wat jij nu echt nodig hebt.

Reacties op dit artikel zijn zeer welkom onderaan dit blog.

Marianne Panneman (1965) heeft ruim 20 jaar ervaring als loopbaancoach én geeft creatieve (loopbaan)schrijfcursussen en –workshops. Twee keer per jaar kun je bij haar in Amsterdam ‘Schrijf je Loopbaan’ volgen, een serie van 4 schrijfworkshops voor mensen met loopbaanvragen. Meer informatie over de individuele trajecten en workshops vind je op www.loopbaancreatie.nl en www.schrijfjeloopbaan.nl.