Schrijf jezelf van droom naar daad

dromenWaar droom jij van?

Ik droom van een geel houten huisje in Zweden, met een grote veranda. Het kijkt uit over zee en ik woon er een paar maanden per jaar. Ook droom ik dat ik een boek heb geschreven dat veel mensen waardevol en inspirerend vinden.

We hebben allemaal dromen. Je mag ze ook idealen, wensen of verlangens noemen. Sommige dromen komen uit, sommige ook niet. Voor een aantal van je dromen maakt dat niet uit. Dat zijn vooral heerlijke fantasieën waarvan je vaak eigenlijk niet wilt dat ze werkelijkheid worden. Je wilt niet écht verhuizen naar dat eilandje in de Stille Zuidzee om een hotelletje te beginnen – je zou je vrienden en familie te veel missen. Je wilt niet echt een beroemde filmster zijn, misschien voor even – maar na een paar weken wil je weer anoniem in de supermarkt je boodschappen doen.

Van sommige dromen is het echter wél jammer als ze niet – maximaal een beetje – uitkomen. Dat zijn de dromen die je een kans bieden iets wezenlijks van jezelf te laten zien, die jouw leven en dat van anderen rijker en fijner kunnen maken, dromen die iets toevoegen. Als je aan zo’n droom denkt, en je realiseert dat je er niets aan doet om ‘m waar te maken, voelt dat ongemakkelijk, een beetje pijnlijk.

Want waarom maak je deze droom niet waar? Waarom ben je geen schrijver, word je geen meubelmaker, begin je geen B & B? Er zijn drie belangrijke redenen: je gelooft niet dat jij dit echt zult kunnen, je bent bang dat het mislukt of je bent juist bang dat het wél lukt waardoor je leven zal veranderen.

Schrijf je dromen op
En toch, het zit je niet lekker, het blijft knagen. En dat is terecht, want als je er niets mee doet laat je echt een kans lopen! Daarom roep ik je op om je dromen serieus te nemen en te onderzoeken. Schrijf ze om te beginnen eens op. Bijvoorbeeld door de volgende zin af te maken:

Ik droom van…. (en vul aan tot 10 regels)

Ik droom van…

en blijf dit herhalen tot je meerdere kleine en grote, realistische en bizarre dromen hebt opgeschreven (je kunt ook kiezen voor de variant “Ik verlang naar…” of “Mijn droom is…”).

Je zult merken dat het best spannend maar vooral ook fijn is om je dromen en verlangens aan het papier toe te vertrouwen.

Van droom naar doel
We gaan een stapje verder, want de volgende en onmisbare stap in het realiseren van je droom is het formuleren van een doel. Vraag jezelf af: wélk concreet resultaat laat zien dat ik mijn droom hebt gehaald? Dat wordt je Doel! Schrijf het op.

Bijvoorbeeld: over een half jaar kun je mijn boek bestellen via bol.com, ik ga een opleiding tot meubelmaker volgen, ik koop een huis dat geschikt is om een B & B in te starten.

Je ’touchstone’: de belangrijkste reden om je droom te willen realiseren
Schrijf nu op wát je wilt dat het realiseren van je droom je oplevert. Waar doe je het voor? Het gaat om de belangrijkste reden(en) om je droom te willen realiseren! Denk er niet te lang over na, schrijf op wat naar boven komt. En wees eerlijk tegen jezelf, je hoeft dit met niemand te delen dus je kunt ‘schaamteloos’ zijn.

Voorbeelden van ‘touchstones’ zijn: bekendheid, mooie dingen maken waar mensen iets aan hebben, mensen een fijne tijd bezorgen, meer in de natuur zijn.

Op moeilijke momenten helpt het om hier weer aan te denken, hier doe je het immers voor.

Aan de slag
Kies nu één droom uit je rijtje die echt belangrijk voor je is, waarvan het erg jammer zou zijn als het alleen een droom blijft. En schrijf op:

Mijn droom is:

Mijn doel is:

Mijn touchstone is:

Wow! Je hebt je droom ‘handen en voeten’ gegeven, al een stuk werkelijker gemaakt! Hoe voelt dit? Als je wilt kun je dit opschrijven, maar er gewoon even bij stilstaan is ook goed.

Je doel realiseren
Er is nog een weg te gaan voor je je doel hebt bereikt. Dit kan een lange of een korte, een makkelijke of een moeilijke weg zijn.
Wat je nu in ieder geval kunt doen is een kleine eerste stap zetten op weg naar je (droom)doel. Vul de volgende zin aan:

De eerste stap die ik nu ga zetten is… (vul aan tot 15 regels).

Alternatief: realiseer je ‘touchstone’
Kijk nog eens naar de ‘touchstone’ die je hebt opgeschreven. Zie je dat dit ook een soort doel is? Een wat minder concreet, en ‘hoger’ doel?

Vraag je eens af wat je allemaal kunt doen, ook nu al, om je ‘touchstone’ te realiseren. Schrijf het op, maak een lijstje!
Hoe kun je nu al meer in de natuur zijn, op welke manieren kun je andere mensen ook een fijne tijd bezorgen, waar kun je ook je creativiteit in kwijt etc.

Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je eerst dacht. Dus: streef je doel na, maar blijf open staan voor het hogere doel, waarom je dit wilt, en besef dat er altijd meerdere manieren zijn om dat te bereiken.

Zeker als de weg naar het realiseren van je doel behoorlijk lang is, of tegenzit kan het helpen om nog eens goed naar je ‘touchstone’ te kijken.

Geniet
Geniet nu van je droom en van de eerste stap en herhaal als je wilt deze oefeningen voor je andere dromen.

Merk je hoe het schrijven, het zwart-op-wit zetten je heeft geholpen om meer zicht te krijgen om wat je wilt en waarom en om er in te gaan geloven? Dat is wat schrijven doet!

Ik ben benieuwd of deze blog iets bij jou raakt of duidelijk maakt. Fijn als je dat hieronder wilt delen.

Veel schrijfplezier en ‘dream on’.


Inspiratie voor dit artikel vond ik o.a. in het boek ‘Wishcraft: how to get what you really want’ van Barbara Sher. Een 30 jaar oude klassieker en nog altijd een aanrader! (niet in het Nederlands verkrijgbaar)

Op 20 januari start Schrijf je Loopbaan weer, een unieke serie creatieve schrijfworkshops voor mensen die iets willen veranderen aan hun werksituatie, die hun dromen en verlangens serieus willen nemen en in beweging willen komen. Je kunt alle workshops volgen, maar ook één of twee.

Wil je artikelen als deze graag in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de Inspiratiemail van Schrijf & Groei.